Minden évben március 8-án Szeged is megtelik virágokkal és mosolygó hölgyekkel, ahogyan az urak: férfiak és fiúk kifejezik tiszteletüket a nőknek ismeretségi köreikben csodás virágokkal körítve a Nemzetközi Nőnap alkalmából, egy olyan ünnepen, amely felhívja a figyelmet a nők világszerte kiemelkedő szerepére.

 

Miközben a Nőnap világszerte ismert ünnep, itt Magyarországon figyelemre méltó lelkesedés övezi néhány történelmi okoknak köszönhetően. Lássunk egy rövid történeti összefoglalót erről a jeles napról...

virágpiac

Ahogyan a munkanap megkezdődik március 8. napján, a legtöbb magyar férfi már egy apró kedvességgel a kezében várja a kedves kolléganőit: egy szál rózsával, tulipánnal vagy egy-egy szép virágcsokorral. Majd, ahogy a Nőnap tovább telik, további kedves gesztussal találkozhatnak a hölgyek országszerte: a gyermekek kézzel szedett virágokat adnak tanárnőiknek, miközben a férjek egy csokornyi vörös rózsát adnak át feleségeiknek szeretetük és hódolatuk jeleként. Ezek az őszinte mozzanatok a tavasz elején jelképezik a nők iránti tiszteletet Magyarországon, hasonlóan több más országhoz világszerte.

A Nőnapnak több különböző szerepe van kultúráktól és társadalmaktól függően, de Magyarországon különösen kiemelt az ünnep régre visszanyúló története miatt.

A Nőnap eredete 1909 február 28-áig vezethető vissza New Yorkba, ahol női munkások sztrájkba kezdtek a jobb munkakörülményekért a ruházati iparban. Erőfeszítéseik sikeresnek bizonyultak, és ennek köszönhetően a Nőnap nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. Először 1911. március 19-én tartották meg több európai országban. Oroszországban ezt az új ünnepet az éppen erősödő szocialista mozgalom hatására jegyezték be, és 1917. március 8-án nők tömegei vonultak fel Szentpétervárott az I. világháború végét és a cári hatalom végét követelve, és az élelmiszerhiány ellen tiltakozva. Négy nappal az esemény után - köszönhetően a több oldalról érkező nyomásnak - II. Miklós cár lemondott címéről és az új civil kormány szavazati joggal ruházta fel a nőket Oroszország szerte. Ezt a sikeres akciót követően ismerte el a világ március 8-át a Nemzetközi Nőnapként.

Nőnap a szocializmusban

Itthon először 1913-ban volt először megmozdulás az ünneppel kapcsolatban, amikor is egy akkori nőkért alakult bizottság szórólapokat osztott, hogy felfigyeljenek az egyre növekvő nemzetközi eseményre.Egy évvel később a nők már országszerte élénken hangot adtak véleményüknek az üggyel kapcsolatban, majd a második világháború befejezése után - a szovjet hatalom kezdetén - a kommunista kormány a Nők napját kötelező ünneppé tette és március 8-ára tűzte ki az orosz minta alapján.

Nyugatabbra a Nemzetközi Nőnap először 1977-ben került megrendezésre, mint hivatalos esemény, amikor az Egyesült Nemzetek meghívott tagországai március 8-ára hirdették ki a napot a nők jogaiért és a világbékéért. Mára minden évben külön tematikát is adnak az ünnepnapnak. Idén, 2018-ban “Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality” azaz, hogy 2030-ra egyenlő esélye és joga legyen minden nőnek a Földön.

Tavaszi csokor

Itthon a Nőnap vesztett jelentőségéből a rendszerváltást követően ahogyan elvesztette politikai motivációját, cserébe viszont egy eredeti megnyilvánulása lett a női társadalom iránti tiszteletnek.

Tekintse meg a VIRÁGPALETTA nőnapi virág ajánlatát, az alábbi oldalon, vagy látogasson el Virágműhelyünkbe és válasszon helyben kötött csokrainkból, cserepes virágainkból, kedvező árakon!

 

icon click green  Nőnapra virágok a VIRÁGPALETTÁ-ból...

 

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA