A Kerti Centrumunkba betérők közül sokan felteszik a kérdést: de mégis hogyan is kell metszeni? Nos, metszési útmutató sorozatunkban most a bokrok metszését szeretnénk részletezni, remélve, hogy segítünk ezzel még szebb növényeket nevelni otthon.

 

Bokrok metszése

Mindenek előtt érdemes egy jó metsző szerszámot választani. Sokkal könnyebbé teszi a dolgot, ha tiszta, gyorsan gyógyuló metszéseket ejtünk a növényeken.


Mikor érdemes metszeni?

Az egyik legfontosabb különbség a bokrok között, hogy léteznek korai és kései virágzó fajták. Ami zavaró lehet, hogy vannak olyan hortenzia, rózsa és klematisz fajták, amelyek különböző változatai korán, későn vagy éppen ismétlődően is virágozhatnak. Az örökzöld cserjék szintén elkülöníthetőek korán és későn virágzó fajtákra, de ezeket jóval kevesebb alkalommal kell metszeni, illetve a metszés módja is más.


Lombhullató cserjék metszése

Mindenek előtt távolítsuk el az összes gyenge, sérült, megbetegedett vagy elhalt ágat, illetve minden olyat, amelyek keresztezik és dörzsölik egymást. Vágjuk vissza a talajig, vagy az elágazási pontig. Ha a bokor túl tömöttnek hat, és a közepe nem kap elég levegőt illetve fényt, ritkítsuk meg a vékonyabb ágak számának csökkentésével. Ez jobb megoldás a méret szabályozására is, mint a nyírás, ugyanis utóbbi esetében sűrű növekedésnek indul az ágak végén, amely aztán megakadályozza, hogy a fény és a levegő bejusson a közepébe.

Korai virágzású lombhullatók metszése

Ide tartoznak többek között a Ibes, Forsythia, Philadelphus, Weigela, Kerria, Neillia és Prunus triloba, orgona, lonc, berkenye és jezsámen is.

koraiViragzasuBokrok

Ezek a növények a tél végén, vagy kora tavasztól virágzanak az előző évi hajtásaikon. Éppen ezért közvetlenül virágzás után érdemes meg is metszeni őket, hogy a legtöbb idejük maradjon az új hajtások nevelésére őszig. Amint levirágoztak, metsszük vissza a virágos hajtásokat az erős fiatal hajtásokig.

Kései virágzású lombhullatók metszése

Ezen bokrok közé tartoznak a Buddleja davidii, Caryopteris, Fuchsia, Perovskia, Potentilla, Spiraea japonica, hortenzia, rózsa, japán gyöngyvessző és a cserszömörce is.

keseiViragzasuBokrok

Itt a virágok az adott évben növesztett hajtásokból pattannak kim ellentétben az előzőekben említettekkel. Így aztán kora tavasszal még a rügyfakadás előtt vágjuk le az előző évi virágos hajtásokat. Ügyeljünk rá, hogy mindezt a fagyok után tegyük, hiszen nem szeretnénk hajtásokat stimulálni, amelyeket aztán a fagy elvisz. Viszont ne is várjunk vele túl sokáig, mert akkor már azokat az ágakat vágnánk le, amelyek később a virágokat is hoznák. 

Örökzöld bokrok metszése

Általánosságban megéri eltávolítani minden sérült, megbetegedett vagy elhalt fás ágat bármikor, amikor meglátjuk.

Korai virágzó, széles levelű örökzöld cserjék

Például: Camellia, Ceanothus, Daphne, Hypericum, Mahonia, Pieris, Azalea (Rhododendron), Viburnum tinus.

Az ilyen bokrok általában lassan nőnek és nem igényelnek túl sok metszést. Mindössze annyit kell tennünk, hogy eltávolítjuk az esetlenül növekedő ágakat, hacsak nem újra szeretnénk formálni a növényt. Ebben az esetben kis mértékben metsszük meg az új hajtásokat - de várjuk meg, hogy befejezzék a virágzást! A nyomok, melyeket a metszéssel hagyunk hamarosan az új hajtások mögé kerülnek.

Kései virágzású, széles levelű örökzöldek

Az ilyen fajtájú bokrok a nyár végén - ősz elején virágzanak az aktuális vagy előző évi hajtásaikból. Ezek sem igényelnek sok metszést - csak távolítsuk el a nem kívánatos hajtásokat.

Örökzöld bokrok "felújítása"

Ha egy kissé elhanyagolt kertet veszünk át, vagy éppen korábban nem jutott rá idő, hogy karban tartsuk, szükség lehet az örökzöld bokrok "felfrissítésére". A legjobb ilyenkor, ha lassan és türelmesen állunk neki. Egyszerre csak a hajtások harmadát vágjuk vissza a talajig vagy elágazásig, míg a többi ág hosszából csak a harmadát vágjuk le. Aztán a következő két évben vágjuk vissza az összeset, hasonló ütemben.


Kaspóba ültetett bokrok metszése

Ha kaspókban is nevelünk bokrokat, ajánlott évente, kétévente tavasszal újra ültetni. Ez lehetőséget ad arra is, hogy szemügyre vegyük a gyökereket. Ha a gyökerek már betelítették a cserepet, és körbenőtték annak falát belülről, akkor szükség lesz egy kis metszésre is. Távolítsuk el a vastag gyökerek kb harmadát egészen a gyökérgumóig, ügyelve arra, hogy ne károsítsuk a szálas táplálkozásra használt gyökereket. Miután átültettük, távolítsunk el hasonló számú hajtást is, kompenzálva ezzel a gyökerek vesztését.

cerepesBokrok

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA