Egyik érdekes tény a tulipánokról: a vad tulipánok eredetileg Közép-Ázsia száraz területeiről származnak. Ezek a fajták jóval szűkebb színvilággal rendelkeznek, leginkább sárga és vörös színben nyílnak, valamint virágjuk kisebb, mint a modern nemesített fajták. Utóbbiak virágai intenzív, világos színekkel és pasztel árnyalatokkal rendelkeznek. Színeikből egy olyan palettát kapunk, amellyel "kifesthetjük" kertünket. Gondozásuk módját megismerve könnyen hozzáadhatjuk őket a kertünkhöz.

 

head tulipanok

Tulipán ültetés:

Tippek a tulipán hagymák kiválasztásához

Az ősszel megvásárolt hagymák már egy felkészült embriót tartalmaznak, amely csak arra vár, hogy növekedésnek induljon tavasszal. Ezek alapján a hagymák választásakor ugyanazokat a szempontokat érdemes szem előtt tartani, mint minden más esetben, amikor hagymát vásárolunk: legyenek épek, szilárdak és kövérek. Kerüljük azokat, amelyek puhák, petyhüttek vagy amelyekről hiányzik a külső, "csörgős" réteg.

A hagymákat már megvásárolhatjuk kora összel, a szeptember-október folyamán, és ültetésüket októbertől november végéig tegyük meg az időjárástól függően.

A tulipánok oly mohón várják, hogy növekedhessenek, hogy ha túl korán ültetjük el őket, rögtön levelet kezdenek el hajtatni. Ezek aztán csak el fognak fagyni a tél folyamán. Ültetésükig tároljuk őket papír vagy perforált zsákokban, és tartsuk őket hűvös helyen.

A tulipán hagymák gondozása a tárolás folyamán

Ha tulipánokról van szó, a gondozás és tárolás egy igen fontos tényező: Egy igen hasznos tanács a tároláshoz: ha lakásban van lehetőségünk tárolni, akkor válasszuk a hűtő frissen tartó rekeszét. Viszont ne tároljuk együtt almával és banánnal, mert ezek a gyümölcsök is etilén gázt bocsájtanak ki. Ez elősegíti a gyümölcsök érését, viszont megöl minden rügyet az összes hagymában. Fagyasztóban még véletlen se tároljuk, mert azzal elpusztítjuk őket.

Tulipán ültetés: tanácsok a hely kiválasztásához

Ültetés előtt az alábbi tippeket érdemes szem előtt tartani:

 1. A hagymákat tartsuk nagyon szárazon és jól szellőző helyen
 2. A tulipánhagymákat ősszel, szeptember december között ültessük el.
 3. A hagymák elrohadnak a nedves földben. Ültessük őket olyan területre, amelynek jó a vízelvezetése.
 4. Napos területet válasszunk, mert a tulipánok nem növekednek szépen árnyékban.
 5. Óvjuk őket a károkozóktól!
 6. Ültessük őket tízesével néhány araszra egymástól, ha évelők csoportjának szélére tervezzük őket telepíteni.

tulipan hagymak ultetese

Tulipán ültetés: a föld előkészítése.

A tulipánok ültetése egyszerű, amá a talaj kezelése igen fontos a tulipánok gondozásában. Először készítsük elő a talajt:

 1. Válasszunk napos részt, amelynek jó a vízelvezetése.
 2. Ássuk fel a területet mintegy 30 centiméter mélyen fellazítva.
 3. Érdemes komposztot vagy szárított trágyát adni a talajhoz.
 4. Adjunk hozzá 5-10-5 vagy 5-10-10 NPK arányú műtrágya-granulátumot is a hagymák növekedésének elősegítésére.
 5. Forgassuk össze a talajt, a trágyát és a műtrágyát, akár a tészta összetevőit, amíg egyenletessé nem válik a keverék.

Tanácsok a tulipánok elültetéséhez

A terület megfelelő előkészítését követően már könnyen kialakíthatjuk az ültető gödröcskéket.

 1. Minden egyes gödröcskét háromszor olyan mélyre kell ásni, mint a hagyma magassága. A tulipán hagyma felett kétszer olyan magas földrétegnek kell lennie, mint amennyi a hagyma magassága. Tehát ha a tulipánhagyma ~6cm magas, akkor ássuk a lyukat 18 cm mélyre, és legyen a hagyma csücske felett ~12 cm vastag talajréteg.
 2. Helyezzük a gödröcskékbe a hagymákat a csücskös felükkel felfelé.Nem kell aggódni abban az esetben sem, ha némelyik esetleg fordítva kerül a földbe. Akkor is ki fognak hajtani és virágozni, csak valamennyivel később, mivel több talajon kell áttörnie magát a hajtásnak. Ebben az esetben a virágok szárai is rövidebbek lesznek.
 3. A tulipánok ültetését követöen öntözzük be alaposan a területet, majd fedjük el mulccsal vagy zúzott levelekkel, hogy védjük őket.

Megéri betartani ezt a néhány lépést, mert a gondos ápolást és figyelmet tulipánjaink csodálatos tavaszi látvánnyal fogják meghálálni!

tulipan es kislany

 

 

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA