Minden növénynek szüksége van tápanyagra és vízre. De hogyan is lehetnénk biztosak benne, hogy növényeink megkapják mindazt, amire szükségük van nem csak a túléléshez, hanem a fejlődéshez?

cov ontozesHatekonyan

Ha alaposabban megnézünk egy marék földet, elég egyszerű dolognak tűnik, mégis sok olyan elemet és ásványokat tartalmaz, melyeknek nagy része alapvető szükséglete a növényeinknek.

A természetben mindezek újrahasznosításra kerülnek. Ahogyan lehullnak a levelek és elhalnak a növények, úgy komposztálódnak és viszzaadják a tápanyagokat a talajnal. Egy rendszerető kertész viszont eltávolítja a lehullott növényi részeket, amely a talaj "kiürüléséhez" vezet. Új ház építésekor is eltávolításra kerülhet a talaj felső, termő rétege, hátrahagyva a tápanyagszegény alsó-talajt. Mindez azt jelenti, hogy a talajban lévő létfontosságú tápanyagokat pótolnunk kell... De melyik a legjobb módszer? Műtrágyát vagy komposztot használjunk és mi egyébként a különbség?

Van még egy fontos összetevője annak a marék földnek - a víz. A bolygónkon lévő élet alapköve, ez alól a növények sem képeznek kivételt. A tápanyagot vízben oldott formában veszik fel, és mindannyian láttuk már ahogyan hervadni kezdtek, vagy elhaltak a vízhiány miatt.


Öntözés

ontozesKisKannabol

A víz egy igen értékes forrás. Fontos, hogy takarékosan használjuk, és pontosan adagoljuk a növényhez a megfelelő módon. De mit is használjunk? Egy egyszerű locsolót, kerti slagot, esőztetőt, izzadó tömlőt vagy öntözőrendszert? Nos, pontosan olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, több hatásos módszer van, mint gondolnánk...


Mely növényeket öntözzük

A "locsoljunk meg mindent, azzal nem lehet gond" elmélettel nem éppen leszünk a leghatékonyabbak sem idő sem víz szempontjából. Sok növény, mint a jól kifejlett fák és bokrok például, kevésbé igénylik a rendszeres öntözést. Jobb, ha olyan növényeket keresünk, amelyek igazán a segítségünkre szorulnak.

Konténeres növények

Ilyenek az akasztós virágok, balkonládába ültetettek, zárt edényben fejlődők.

Új ültetésű növények

Olyan növények, amelyek gyökérzete még nem fejlődött ki teljesen és nem jutnak hozzá a talaj mélyebb rétegeiben található nedvességhez.

Sekély gyökérzetű növények

Amelyek gyökérzete nem hatol mélyebbre a talajban. Ilyenek például a zöldség palánták.

Zöldségek

Mint a borsó, bab és hüvelyes termésűek, vagy olyan gyümölcsök amelyek vízben gazdag termésűek, például paradicsom, dinnye vagy cukkini.

Levélzöldségek

A saláta, spenót és hasonlóak mindig frissebbek és "kövérebbek" megfeleő öntözés mellett.


Milyen a talaj?

asoTalajban

Vessünk egy pillantást a felszín alá - nagyjából egy ásonyomnyi mélységben már jó. Ha száraznak tűnik, néhány növény már szomjazik. Fontos figyelembe venni a különböző fajtájú talajokat. Anyagos talajok még akkor is nedvesnek tűnhetnek, amikor már igazán már nem sok vizet tartalmaznak, homokos talaj esetén pedig száraz érzete lehet még akkor is, amikor még némi nedvességtartalma van. Így egy homokos talaj esetén többszöri, ám könnyebb öntözésre van szükség, amíg agyagos esetén ritkábban is locsolhatunk, ám akkor nagyobb mennyiségben juttassunk vizet növényeink részére.

Nem szükséges azonban minden alkalommal ásót ragadni, hogy ellenőrízzuk a talaj nedvesség tartalmát. Elég, ha figyeljük növényeinket. Megfelelően nőnek? Hervadnak-e? Ennek korai jelei, hogy a levelek elsötétednek és lehullanak, máskor a levelek hegye elbarnul. Ha növényeink hervadni és kiszáradásba kezdenek, akkor már valószínüleg sürgős víz utánpótlásra van szükség. Öntözzük meg őket, mielőtt komoly stressz éri őket.


Cserepek, konténerek és akasztós kaspók

kasposVirag

Ha növényeinket konténerben vagy akasztós cserepekben tároljuk, az alábbi jól bevált módszerekkel megbizonyosodhatunk a víztartalomról. Ha meg tudjuk emelni a cserepet, és könnyűnek érezzük, valószínüleg alul vannak öntözve. Hogy néz ki a földje? Lemezes és összeesett? Ássunk mélyebre ujjunkkal a földjében. Száraznak hat? Kopogtassuk meg a kaspó oldalát. Tompa hangja megfelő vízre utal, éles kopogás esetén viszont száraz lehet a földje. Végül vizsgáljuk meg a talaját az ujjainkkal. Nedvesnek kell lennie, ám ne csepegjen belőle a víz. Hasonló legyen, mint egy kicsavart szivacs.

Hogyan őrízhetjük meg a nedvességet?

Áruházunkban is kapható az úgynevezett Neopeat termesztőközeg, azaz kókuszrost, amelyet a talajhoz keverve javíthatjuk annak vízháztartását és szerkezetét

Égetett agyaggolyócskákat is szórhatunk a kaspók aljába a talaj előtt, amelyek magukba szívják a vizet, és pótolják az a talajba, ahogyan abból fogyni kezd.

Szórjunk apróbb szemű mulcsot a talaj tetejére. Ez szintén magába szív vizet öntözéskor, illetve akadályozza a víz gyors elpárolgását.


Ágyások és szegélyek

szegelyViragok

Ezeknél a felületeknél is sokat tehetünk azért, hogy elősegítsük a nedvesség megtartását.

  • terítsünk mulcsot (ami általában szerves anyagból készül) vastagon növényeink töve köré, hogy alssítsuk a párolgást vagy az eróziót. Használhatunk jól megrohadt trágyát vagy saját kerti komposztunkat, aprított fakérget vagy akár apró szemű kavicságyat is. Ezt tavasszal érdemes megtennünk a legtöbb növény esetében, még mielőtt komolyabb fejlődésnek nem indulnak.
  • A fakéreg a háromszoros hős - segít megtartani a nedvességet az ágyakban, szegélyeken és konténerekben, elnyomja a gyomokat és jól néz ki. Valamint ahogyan lassan szétrohad, szerves anyagként szolgál a talajnak is - javítva a szerkezetét és vízmegtartó tulajdonságát is, így kevesebb öntözésre lesz szükség a jövőben.

 Néhány tanács öntözéshez:

  • Ne hagyjuk, hogy beálljon a szárazság, mielőtt öntözünk. Igen nehéz lehet visszaállítani a megfelelő egyensúlyt mind a talajban, mind a növényekben.
  • Ne öntözzünk túl gyakran, mert ezzel a felszínhez közeli gyökereket ösztönözzük növekedésre, érzékenyebbé téve ezzel a növényt a szárazabb időszakokra.
  • Kaspóba ültetéskor töltsük fel az alsó ötödét durvább szemű anyaggal, amely elősegíti a víz leeresztését.
  • Gazoljunk rendszeresen. Ezek a kéretlen gonosztevők elszívják az értékes víz és táplálék jó részét a talajból.
  • Ne öntözzünk a nap legmelegebb szakaszában, mert a víz csak elpárolog, és a túl hideg öntözővíz sokkolhatja is növényeinket.
  • Ne gondoljuk, hogy a nyári záporokat követően nem szükséges öntözni. A csapadék nagy része elpárolog, mielőtt elérné a gyökereket, illetve a víz egy részét a levelek távol is tartják a növény tövétől.

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA