Életterünk levegőjének a minősége igen fontos egészségünk megőrzésének szempontjából. Télen pedig különösen nagy feladat ennek megfelelő szinten tartására. Szerencsére minenféle kütyü nélkül van rá lehetőség: jöjjön a 10 legismertebb legtisztító növény a NASA kutatásai alapján:

Dracéna (Dracaena marginata):

Nem csak hasznos, hanem látványos is: lassan növő, vörös szélű leveleinek hála kiszűri a formaldehidet, benzolt és számos más káros vegyületet szobánk levegőjéből. Fontos viszont tudni róla, hogy mérgező, így veszély jelenthet rágcsálós hajlammal rendelkező kutyákra.

Zöldike:

Gyönyörű, élénkzöld, gyorsan növő szobanövény, hosszúkás, fűszálra hasonló levelekkel. Kiemelten hatékony az olyan mérges gázok ellen, mint pl a xylén és a formaldehid, valamint a szénmonoxid. Ezért érdemes a konyhában a tűzhelytől nem messze, vagy olyan fürdőszobában tartani, ahol kazán is van. Légtisztításának sebessége is megdöbbentő: egy 25nm-es helység levegőjének CO tartalmát 80% képes csökkenteni 4 óra alatt.

Aloe (Aloe félék)

Könnyen kezelhető, napimádó kaktuszféle, kiváló a formaldehid és a benzol megkötésére, amelyek tisztítószerek, festékek és hasonló, háztartási vegyszerek használatával kerülnek be a háztartásunkba. A légtisztító hatásán túl a leveleiben található gélt használhatod pakolásként sebekre vagy égési sérülésekre. Az aloe remek választás egy napos konyhaablakba.

Gerbera

Ez a gyönyörű, élénk színű virágokkal elérhető növény nagy mennyiségben képes megkötni tisztítószerekből és festékekből kipárolgó méreganyagokat. Nagyon szép látvány egy hálóban vagy mosókonyhában, amennyiben oda sok fény is jut, mert abból kell nekik bőven.

Anyósnyelv

Kiváló választás lehet egy fürdőszobába, mert az ott jelenlévő készítményekből (pl. papízsebkendőkből, wc papírból és kozmetikai szerekből) kipárolgó károsanyagok számos fajtáját képes kiszűrni a helység levegőjéből. Ráadásul sem fényt, sem öntözést nem igényel sokat!

Szobai futóka - Szcindapszusz

Egy újabb régóta kedvelt szobanövény, amely kevesebb fény mellett is szép mély zöld színű leveleivel képes szoba falakat benőni, és mellette nagy mennyiségű formaldehid megkötésére alkalmas. Forgalmas utcára, vagy garázzsal összekötött helységekbe kiváló választás, mert a kipufogógáz nagy mennyiségben tartalmazza ezt a káros vegyületet.

Gyompálma vagy hegyipálma

Újonnan bútorozott szobákba jó választás az areca pálma is, mert jól megköti a xylént és a formaldehidet, amelyek frissen lakkozott bútordarabokból párolognak ki. Hasznos párásító hatása miatt is, viszont az érzékenyebb, lassabban növő, gondozást igénylő növények közé soroljuk. Lakásunkban viszont szinte bárhol jól érzi magát.

Krizantém

Gyakran nyitott ablakok előtt érzi igazán jól magát, cserébe sok benzoltól mentesíti lakásunk levegőjét, amelyet műanyagok, ragasztók, festékek és mosószerek bocsájtanak ki magukból. Közepesen vízigényes, színes virágait erős fény mellett mutatja meg.

Azálea

Gyönyörű, pompom szerű virágaival gazdagítja a helységet, a formaldehidet viszont igen jól kivonja a szoba levegőjéből, amely a szigetelő habból, rétegelt lemezekből juthat a levegőbe. Gondozása kicsit nehezebb, hűvős, ám fényes helyeket szeret, így kiváló választás előszobába, zárt teraszra. Savanyú talaja legyen mindig lágy víztől nedves, száraz szobákban tartva langyos vízben merítsük meg hetente akár többször is!

Vitorlavirág vagy spathiohyllum

Az egyik legjobb légtisztító tulajdonságokkal rendelkező növény és mellette minimális gondozást igényel. A vitorlavirág nagy mennyiségű rákkeltő anyagtól képes mentesíen szobáink levegőjét, például a benzolt és a formaldehidet is kiszűri. Kevés fénnyel is beéri, viszont fényszegény helyen nem virágzik. Trópusi eredetű növény révén a páradús levegőt és a folyton nedves talajt kedveli.

 

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA