Az egész országban ismert és elterjedt, nyár végén érő, nagy gyümölcsű almafajta, Magyarországon általánosan rétesalmának vagy tüköralmának nevezik.

 

Friss fogyasztású, asztali alma és kiváló rétesalma - féléretten konzervipari és háztartási célokra igen jól felhasználható.
Gyümölcse nagy vagy igen nagy (230-250 g, de néha 500 g is lehet), lapított gömb alakú, gyakran féloldalasan hízott, így könnyen felismerhető; a többi nyári és kora őszi almától jól megkülönböztethető. Színe zöldes- vagy fehéres sárga, a kocsány felőli részen, illetve a napos oldalon szakadozott kárminpiros csíkozottsággal. Héja fényes, sima, erős, zsíros tapintású. Gyümölcshúsa kemény, bőlevű, roppanó, inkább savas, mint cukros; kellemes, de nagyrészt közömbös ízű - néha fűszeresebb.

Érése nagyon elhúzódó, augusztus elejétől szeptember elejéig, csaknem egy hónapon át (4-5 menetben) szedik. Elsősorban mint rétes- és főzőalma jelentős, nyersen kevésbé kedvelt. Szedés után mintegy 3-4 hétig tartható el (legkésőbb októberig). Jól szállítható.

Fája edzett, erős vagy igen erős növe­kedésű, koronája terebélyes, szétterülő, szabálytalan félgömb alakú. Ágai rendezetlenül szétállók, néha lehajlók, sűrű koronát alkotnak; a 'Téli arany parmen' terméshozási típusba tartozik. Későn fordul termőre, utána bőven, de szakaszosan terem; termésbiztonsága kiszámíthatatlan, igen hullámzó.

Virágzási ideje középkorai. Öntermékeny, de porzófajtaként felhasználhatók az 'Egri piros' és a 'Jonathán M 41.' fajták.

A termőhelyet illetően alapvetően nem igényes, de a mélyrétegű, kellően nedves, középkötött, melegebb talajt és a melegebb éghajlatot kedveli, meghálálja. Betegségekkel szemben közepesen ellenálló.

Minden alanytípuson jól termeszthető, de gyenge növekedésű alanyon csak mélyrétegű, kellően nyirkos talajon érzi jól magát. Vadalanyon középtörzsű fának, törpealanyon bokoralakú fának is nevelhető. Nagyméretű gyümölcse miatt szélvédett helyre célszerű ültetni.

Ajánlott termőtájai: Dél-Dunántúl, Duna-Tisza köze, Tiszántúl, Nyírség.

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA