A Jonathánhoz és a Goldenhez hasonlóan régi, visszaszorulóban lévő fajta, kedvelt, intenzíven színeződő gyümölcse miatt azonban - a Jonathánhoz hasonlóan - újra egyre többen keresik.

 

Klónjainak gyümölcsei tetszetősek, középnagy vagy nagy méretűek (150-170 g). Alakjuk megnyúlt, kúpos, vállas, a kocsánynál bordázott, színük sötétpirossal csíkozott. Húsuk sárgásfehér színű, kemény, tömör, nem túl leves; erősen illatos, igen édeskés, alacsony savtartalmú, egyedi ízű.

A gyümölcsök héja pektinben gazdag, húsukban pedig több mint 20-féle ásványi anyag található. Gyümölcssav- és vitamintartalma (A, B1, B2, C, E) magas. A szedési érettséget szeptember második felére - október elejére érik el.

Közepesen jól tárolható (a tárolás során kásásodásra hajlamos), de gyümölcse megfelelő körülmények között akár márciusig is élvezhető marad. Korai szedése esetén a tárolás alatt héjbarnulás alakulhat ki. Húsa (túl)éretten kásásodásra hajlamossá válik (a tárolás vége felé lisztesedik). Hűtőszekrényben is megmarad hosszabb ideig.

Fája középerős vagy erősebb növekedésű, elég nagy koronát nevel. Gyenge és erős növekedésű alanyokon egyaránt jól fejlődik. Fiatal korban felfelé törekvő ágrendszert alakít ki, termőkorban növekedése már mérséklődik. Későn fordul termőre, termőképessége jó. Kisebb mértékű szakaszosságra (rendszertelen terméshozásra) hajlamos. Fényigényes és hőérzékeny fajta.

Fiatal korában mérsékeltebb metszést igényel, termőre fordulás után azonban rendszeresen ritkítsuk a koronáját.

A levél- és gyümölcsvarasodásra érzékeny, a lisztharmattal szemben viszont ellenálló. Magházpenészedésre és rothadásra hajlamos lehet. Egyes évjáratokban gyümölcse aprósodik, esetenként rosszul színeződik.

Virágzása késői. Porzófajtái az Elstar, Gala, a Golden Delicious-klónok, Jonathán, Idared, Julyred, Vista Bella.

Mivel a Starking Delicious fajtakörhöz tartozó fajták mutatósak, az elmúlt évtizedekben az exportban viszonylag jobban voltak értékesíthetők. A standard fajta erős növekedése, fagy- és fuzikládium érzékenysége, kései termőrefordulása, heterogén gyümölcsmérete és színeződése azonban számos problémát vetett fel a nagyüzemi termesztésben.

Az alapfajta ezért ma már nem perspektivikus, inkább a szelektált, intenzíven színeződő hazai és külföldi rügymutációit (Starking Nm. 47, Starking Nm. 251, Wellspur Delicious, Redspur Delicious, stb.) és hibridjeit (Gloster) telepítik. Az utóbbi fajtákat külön oldalakon tárgyaljuk.

A 'Starking Nm. 47' egy Nagymágocs körzetében felfedezett, hazai szelektálású Starking-klón. A 'Starking Nm. 251' ugyancsak hazai szelektálású klón.

Mindkét változat a puha húsállományú, kevésbé savas almák kedvelői számára ajánlható.

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA