Az 'Idared' az egyik leghosszabban és jobb minőségben tárolható almafajtánk, így a magyar almatermesztés sikerfajtájának tekinthető. Fája nagyon könnyen kezelhető. Egyedüli komolyabb hátránya a lisztharmat iránti érzékenysége.

 

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű (170-200 g), enyhén lapított gömb alakú, a közepénél "hasas". Világossárga alapszínű felületét - a napfény hatására - csaknem egészében élénk világospiros, mosott fedőszín borítja. Héja sima, mérsékelten viaszos. Húsa sárgásfehér színű, lédús, idővel lassan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Íze kellemesen, enyhén savanykás, bár kissé aromaszegény; a 'Jonathan'-hoz hasonló (megfelelő) cukortartalommal.

Szedési érettségét szeptember végén - október elején, a 'Jonathan' érése után 8-10 nappal éri el. Korai szedés esetén az íze és színeződése nem lesz kielégítő. Megfelelő levegőjű tárolóban akár februárig is eltartható. Jól szállítható.

Optimális fogyasztási érettségét 3-4 hónapos tárolást követően, késő télre - kora tavaszra éri el és azt akár a nyári hónapokig is megtarthatja; VL-ben májusig, SZL-ben június-júliusig is eltartható. Tárolhatósága kiemelkedően jó, mivel savai igen lassan bomlanak. Természetes levegőjű tárolóban is eltartható egészen februárig. A tárolási betegségekre nem fogékony.

Fája a fejlődés kezdeti szakaszában erősebb növekedésű, ami a termőkorba érve mérséklődik, végül mintegy 10%-kal kisebb méretet ér el a 'Jonathan'-hoz képest. Koronája szétterülő habitusú; nemcsak a többéves, hanem az egyéves termőalapokon is termőrügyeket fejleszt.

Koronája minden nehézség nélkül nevelhető, alakítható. Intenzív termelési környezetben is kiválóan kezelhető, mivel az ideális koronaforma kialakítására lekötözés nélkül is lehetőséget nyújt; a termőre fordulással egyidejűleg a korona szintje saját magát építi fel. A nyári metszés alkalmazása a jobb fedőszín és a kedvezőbb cukortartalom elérése érdekében javasolt.

Korán termőre fordul és rendszeresen, bőven terem, tehát termőképessége igen jó, a 'Jonathan' fajtáét is jelentősen meghaladhatja. A korona-köbméterre jutó termésmennyisége 20%-kal meghaladja a 'Jonathan'-ét.

A 'Jonathan'-hoz hasonlóan a lisztharmatra igen érzékeny, ezért erre a növényvédelem során kiemelt figyelmet kell fordítani. Termőkorban a lisztharmat elleni védekezés céljából végzett vessző-visszacsípéseket is jól tűri. A termőhely iránti igénye közepes.

Virágzási ideje középkorai. Porzófajtái a Fiesta, Gloster, Jonathan, a Golden Delicious és klónjai, Julired, Starking, Maigold.

Térkép - elérhetőségeink

Telefonszámaink:

Központi: +36 62 541 895
Kertészeti: +36 30 632 47 83

logo facebook 18p közvetlen üzenet

Megközelíthetőség busszal, parkolás

Nyitva tartás

hétfő
08:00 - 18:00
kedd
08:00 - 18:00
szerda
08:00 - 18:00
csütörtök
08:00 - 18:00
péntek
08:00 - 18:00
szombat
08:00 - 16:00
vasárnap
ZÁRVA